Skip to main content

Orientalisk dansstil: Balady

Mer att läsa...

Balady (eller Baladi) är ett flytande begrepp. Balady betyder ”lantlig”, men obs ”lantlig i stan”. Balady är ett urbant begrepp med lantliga rötter. Kommer från när stora delar av lantarbetarbefolkningen flyttade in till Kairo för att söka jobb och där utvecklade sin egen kultur.

Balady kan vara en stil, något eller någon är ”balady” dvs utan smak, inte classy. (Likadant här i Sverige om man tänker efter, arbetarklassens smak har alltid stått lågt i kurs.) Balady kan vara en sång eller dansstil. Egentligen ryms alla folkliga danser under begreppet balady.

Men om man tänker sig balady som en dansstil, så är den ungefär så här: balady dansas som en solo-dans, man använder mest höfter och en del bröstkorg, inte så mycket lyftade armar eller ”traveling steps”. Stilen är inte elegant, utan jordnära och grundad och dansösen improviserar helt eller delvis.

Dragspel och saxofon är instrument som är förknippade med baladyn. En balady är indelad i sekvenser, börjar ofta med ett ensamt, improviserande instrument (ofta saxofon eller dragspel), sen kommer ofta en ”fråga svar-del” där impro-instrumentet frågar tablan (trumman) som svarar. Denna del kan återkomma flera gånger i låten. Sen ”kommer låten igång” med rytmen Masmoudi soghair (”liten masmoudi”)  i botten och fler instrument. Rytmen Masmoudi Soghari kallas ofta ”balady-rytmen”. Det hela avslutas i snabbt crescendo, ibland också med ett trumsolo på slutet.

Sånger kan också vara balady, t ex ”Taht il Shibbak” och ”Bint al Balad”. Det finns flera populära balady-sångare, t.ex. Fatme Serhan (brukar sjunga i Fifi Abdou och Dinas orkestrar).

Här är ett klipp från en tablå som Fifi Abdou gör. Det sägs att hennes persona i detta nummer är en ”Mualimma”, dvs en arbetarklasskvinna som äger en liten rörelse, t.ex. ett café. En mualimma kan röra sig på mannens domäner, och prata med männen på mäns vis. Därför har hon vit galabeja (manlig färg) och röker vattenpipa (endast männen brukade samlas på café o röka vattenpipa.) Att gå över rökelse sägs ge tur. Sedan dansar hon loss i en balady, efter att ha gjort en liten saidi-sejour. Fifi Abdou är baladyns drottning!

Mer att läsa...

Danskurser i Stockholm

Vårterminen 2023

Anmälan till vårens danskurser är öppen. Vad vill du dansa?

Läs mer och anmäl dig till våra danskurser

Elevshow Layali

Elevshow 13 december

Nu är det dags att se vad vi jobbat med under höstterminen.

Läs mer om höstens elevshow

Layali Dansakademi på YouTube

Layali på sociala medier

Vi laddar upp nya dansfilmer och bilder hela tiden, från dansvardagen och från våra dansshower.

Följ oss på YouTube
Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram
Följ oss på Pinterest