Skip to main content

Maria Hansson

Lärare på Layali

Undervisar i: Burlesque Fusion och Orientalisk dans/magdans

Sedan 1983 har dans från Arabvärlden och Turkiet varit det viktigaste i Marias liv. Hon har medverkat i TV, på festivaler, dansat på stampade jordgolv och på fina scener från Sydney/Australien i söder till Trondheim/Norge i norr. Under många år samarbetade Maria med olika turkiska orkestrar och turnerade runt i Sverige, bl.a. gjorde hon och Istanbul Orkestar väldigt uppskattade skolturnéer i norra Sverige i samarbete med Rikskonserter. Här började även Marias kärlek till turkisk musik och dans att spira.

Från början var det önskan om att vara magdansprinsessa i glittriga kostymer med allas blickar klistrade på sig som var drivkraften för träningen. Efter några år började dock intresset för folkdanser från hela arabvärlden, Turkiet och vidare längs Sidenvägen infinna sig. För att stilla sin nyfikenhet har hon tränat för många olika lärare. Allt från Nesrin Topkapi, en av Turkiets mest kända dansöser, över Suraya Hilal, Mahmoud Reda, Helene Eriksen och Morocco till mer moderna Bozenka och Samantha Emanuel för att nämna några. Tyngdpunkten i Marias dans ligger i de egyptiska danserna där hon har en djup kunskap, inte bara om de olika folkdanserna, utan även om den arabiska musiken.

Vintern 2011 träffade Maria Dud Muurmand och ett nytt danskapitel började. Burlesque Fusion blev nu hennes stora passion. Blandningen av magdans, latin ballroom och burlesk ger Maria en frihet att utvecklas och hitta nya vägar för sin kreativitet.

 

Aktuella kurser och workshops

Just nu håller Maria Hansson i följande danskurser på Layali. Klicka på rubriken för mer information och anmälan.

Prova på-lektioner i januari 2023

PROVA-Burlesque Fusion -Nivå 2-3
(Kursid: 1820)
Fre 27/1 18.00-19.15
1 gång
100 kr

Lärare på Layali

Vårterminen 2023

Burlesque Fusion -Nivå 2-3
(Kursid: 1820)
Fre 18.00-19.15
Startar 3 Februari 2023
13 ggr
2695 kr


2013 samlade Maria ett gäng dansare från Layali Orientaliska Dansakademi omkring sig och startade dansgruppen Limelights the Vintage Showgirls, för att ytterligare kunna undersöka Burlesque Fusion och dess möjligheter.

Under åren har även Marias alter ego, Mz Mable, växt fram. En bedagad dam som tar Maria till scener utanför magdansvärlden där hon bl.a. samarbetat med jazzorkestern Aurora Brännströms Trio och Lady Francescca, en av Sveriges ledande burleskartister.

Hör Maria bli intervjuad av Burleskpodden.

Några elevröster om Maria:

”Fantastisk lärare som smittar med sin entusiasm och dansglädje. Lockar fram sidor om en själv som inte visste att man hade, varje lektion är lycka.”

”Vi får minst ett gott skratt per lektion, älskar det!”

Danskurser i Stockholm

Vårterminen 2023

Anmälan till vårens danskurser är öppen. Vad vill du dansa?

Läs mer och anmäl dig till våra danskurser

Elevshow Layali

Elevshow 13 december

Nu är det dags att se vad vi jobbat med under höstterminen.

Läs mer om höstens elevshow

Layali Dansakademi på YouTube

Layali på sociala medier

Vi laddar upp nya dansfilmer och bilder hela tiden, från dansvardagen och från våra dansshower.

Följ oss på YouTube
Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram
Följ oss på Pinterest