Skip to main content

Dansstil: Shaabi

Mer att läsa...

Shaabi betyder ungefär “folklig”.  Musiken har sina rötter i arbetarklassen, och är en utveckling av baladyn. Shaabin blev populär på 70-talet, när kassetten slog igenom på bred front. Ekonomin hade blivit bättre i Egypten, tack vare turism från framför allt Gulfen, så nu hade gemene man råd att köpa en kassettspelare och kassettband. Eftersom texterna i shaabisångerna tog upp “förbjudna” ämnen som t.ex. samhällskritik, orättvisor, mutor och sex spelades dom aldrig i radion. Men spreds snabbt via kassettbanden som delades mellan “vanligt folk” via taxi, buss och caféer.

Gudfadern av shaabi är Ahmed Adaweya, som räknas som den första shaabisångaren. Han är född i mitten av 1940-talet och slog igenom i början av 70-talet, då han jobbade som kypare på ett café. Han sånger var fulla av slang och gatuspråk och blev omåttligt populära.

Några av hans många hits: “Salamitha Umm Hassan”, “Bint el Sultan”, “Zahma” m.fl.

Han avancerade till att sjunga på dom bästa nattklubbarna och har framträtt i 27 filmer. Han var mycket skandalomsusad, med många kvinnoaffärer och lyxigt festande.

Han lever fortfarande, men blev drogad på 90-talet av en svartsjuk sheik från Kuwait, och fick då skador som han ännu inte återhämtat sig ifrån. Han fick en överdos heroin, och låg i koma en längre tid. Ryktet säger att han även blev kastrerad, och man skämtade om “Ahmed Adaweya, ba´d el amaleiya” (Adaweia efter operationen). Det har aldrig bekräftats och kan lika gärna vara fake news. Han har en son, Mohamed Adaweya, som också jobbar som framgångsrik sångare.

Andra generationens shaabisångare är t.ex. Hakim, Hassan el Asmar, Amina, Saad el Soghayer, Shaaban, m.fl. Shaaban hade en kontroversiell hit som heter “Ana bakra Israel” (jag hatar Israel) Tips: översätt alltid texten på din låt innan du uppträder med den! 😉

Senaste shaabi-trenden kallas “Electro shaabi” eller Mahraganat. Det är en musikform som startade för cirka 10 år sedan och slog igenom ordentligt under den första revolutionen i Egypten 2011. Mahraganat härstammar från shaabin, men har influenser av elektronisk musik, reggaeton, grime och rap.

I sann shaabi-anda sjunger man om “förbjudna” ämnen och dansas av dom unga (killarna) på alla folkliga fester och gatubröllop. Ordet “Mahraganat” betyder typ “vilda partyn”.

Några kända artister: Oka & Ortega, DJ Ahmed Figo, Ala Fifty Cent m.fl.

Shaabi med Aziza of Cairo
Mahraganat

Mer att läsa...

Prova på-vecka hos Layali

Prova på-vecka i januari

Prova alla våra dansstilar för endast 100 kr/lektion. Gäller under perioden 22-28 januari.

Anmäl dig idag

Dansskolan Layali

Elevshow

12 december välkomnar vi er till elevshow. Kom och se våra elever och lärare visa upp vad det jobbat med under höstterminen.
Mer info

Layali Dansakademi på YouTube

Layali på sociala medier

Vi laddar upp nya dansfilmer och bilder hela tiden, från dansvardagen och från våra dansshower.

Följ oss på YouTube
Följ oss på Facebook
Följ oss på Instagram
Följ oss på Pinterest