Skip to main content

Tribal ATS® och Fusion

Tribal har växt fram ur den amerikanska magdansstilen (framför allt från San Francisco) som tidigt fokuserade mycket på isolering och stark teknik. Man delar in tribal i två huvudriktningar, ATS® (American Tribal Style) och Fusion. Stilen föddes på 1960-talet i Jamila Salimpours ”påhittade” folklorestil i dansgruppen Bal Anat, och ur den har ATS® utvecklats av stilens grundare Carolena Nericcio och hennes dansgrupp FatChance Bellydance®. ATS® är en improviserad gruppdans som blandar Jamilas grunder med influenser från flamenco och indisk dans. Man turas om att leda gruppen, och ”hemliga” tecken visar vägen för gruppen i stegbyten och formationer.

I slutet av 1990-talet föddes det som skulle bli Tribal Fusion, som i början var ATS® blandat med Suhaila Salimpours (dotter till Jamila) isoleringsteknik mixat med popping, electric boogie och locking. Man räknar med att gruppen Ultra Gypsy under ledning av Jill Parker, en fd medlem av FatChanceBellydance®, var den som först började utöka rörelseschemat, använda västerländsk musik och dramatiska element. Tribal Fusion spreds i början av 2000-talet via Rachel Brice, som tidigare dansat i Ultra Gypsy men nu skapade sin egen stil i sin grupp Indigo, tillsammans med Mardi Love – som har skapat större delen av estetiken bakom Tribal Fusion – Michelle Campbell och Sharon Kihara.

I början användes ATS® med variationer mycket, men allt eftersom dansstilen växte och fick ett eget uttryck, försvann kopplingen nästan helt. Man använder fortfarande många rörelser som till synes är gemensamma med den orientaliska dansen, men man använder kroppen på ett helt annat sätt och tolkar musiken annorlunda. Tribal Fusion är en egen dansform i stark utveckling, experimentell och spännande.

Se våra elever dansa Tribal Fusion och ATS på vår YouTubekanal. 


Klicka här om generell information om våra danskurser. Du kan också läsa mer om danskursernas olika nivåer.

Läs om våra dansstilar: Orientalisk dans / Magdans | Bollywood | Ragga & Twerk | Burlesque | Bachata Ladystyle | Reggaeton & Feminine Vibe

Se våra Tribal-elever dansa

En spellista på YouTube full med dansklipp med både ATS och Tribal Fusion

Följ oss på YouTube

Prova på-vecka hos Layali

Prova på-vecka i januari

Prova alla våra dansstilar för endast 100 kr/lektion. Gäller under perioden 22-28 januari.

Anmäl dig idag

Dansskolan Layali

Elevshow

12 december välkomnar vi er till elevshow. Kom och se våra elever och lärare visa upp vad det jobbat med under höstterminen.
Mer info